בפרויקטים של התחדשות עירונית, במיוחד בתהליכי פינוי-בינוי, קיימת חשיבות רבה לשמירה על זכויותיהם של בעלי הדירות המבוגרים. החוק הישראלי מכיר בצרכים הייחודיים של אוכלוסייה זו ומעניק להם הטבות והגנות מיוחדות.
מיהו "קשיש" לפי החוק?
החוק מגדיר "קשיש" כבעל דירה אשר ביום חתימת הדייר הראשון על הסכם הפינוי-בינוי מול היזם, מלאו לו 70 שנים לפחות, והוא התגורר בדירתו הקבועה באותו בית משותף במשך שנתיים לפחות. ההגדרה חלה גם על בן או בת זוגו של הקשיש העומדים בתנאים אלו.
אילו הטבות זכאים הקשישים לקבל?
היזם מחויב להציע לקשיש מספר חלופות, מהן יוכל לבחור את המתאימה לו ביותר:
- שתי דירות קטנות: קבלת שתי דירות ששווין המצטבר דומה לשווי דירת התמורה המקורית.
- דירה קטנה ותשלומי איזון: דירת תמורה ששטחה קטן משטח דירת התמורה שהקשיש היה אמור לקבל, בתוספת תשלומי איזון, והכול בשווי דומה לשווי דירת התמורה.
- מעבר לדיור מוגן: האפשרות לעבור לדיור מוגן, לרבות תוספת תשלומי איזון, בשווי דומה לשווי מהוון של דירת התמורה.
- רכישת דירה חלופית: רכישת דירה חלופית ששוויה דומה לשווי מהוון של דירת התמורה, שתימסר לקשיש עד למועד הפינוי של דירתו. מיקום הדירה יהיה, ככל הניתן, בסמוך לדירתו הנוכחית, אם ביקש זאת.
חשיבות הליווי והייעוץ
בשל מורכבות התהליכים וההחלטות הנדרשות, מומלץ לבעלי דירות מבוגרים להסתייע בליווי מקצועי, הכולל ייעוץ משפטי, הנדסי וחברתי. ליווי זה יסייע בהבנת הזכויות, בחירת החלופה המתאימה ביותר והבטחת מימוש ההטבות המוקנות על פי חוק.
שמירה על זכויות הקשישים בתהליכי התחדשות עירונית אינה רק חובה חוקית, אלא גם ערכית, המבטיחה יחס הוגן ומכבד לאוכלוסייה המבוגרת.